Data

27 Marzec 2020

Czas

10:00 - 16:00

„Stan implementacji prawa UE w zakresie bezpieczeństwa żywności”



Szanowni Państwo,
 
 
W poczuciu odpowiedzialności za komfort i zdrowie uczestników oraz prelegentów z przykrością informujemy, że ze względu na zagrożenie koronawirusem konferencja „System implementacji prawa UE w zakresie bezpieczeństwa żywności, która miała odbyć się 27 marca br. w Hotelu Westin w Warszawie, zostanie przeniesiona na inny termin. 

 

Jeżeli sytuacja epidemiologiczna pozwoli nam wznowić organizację konferencji to oczywiście przekażemy informację dotyczącą kolejnego terminu. 
 

 

 
 
 
 
Hotel Westin, al. Jana Pawła II 21, Warszawa
 
Organizator:

 

 
Patroni:

 

IERIGZ
IBPRS
IORPIB

PM
logo PZPBM
logo
 
Patroni medialni:

 

 

 

Szanowni Państwo,

Fundacja „Polskie Forum Bezpieczeństwa Żywności” jest interdyscyplinarnym think tankiem złożonym z: prawników, ekonomistów, technologów żywności, lekarzy weterynarii, przedstawicieli polskich firm spożywczych oraz rolników. Ten ekspercki ośrodek służy swoją wiedzą i radą rządzącym oraz producentom i przetwórcom żywności w podejmowaniu decyzji dotyczących bezpieczeństwa, jakości i promocji żywności.

Konferencja „Stan implementacji prawa UE w zakresie bezpieczeństwa żywności” ma na celu przybliżenie obszarów regulujących działanie urzędowej kontroli żywności, wynikających
z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2017/625, które weszło w życie w grudniu 2019 r. Te prawne zmiany mają ogromny wpływ na funkcjonowanie inspekcji, a tym samym
na producentów i przetwórców żywności.

Równie istotne kwestie, poruszane podczas konferencji, będą odnosiły się do prawa UE w zakresie „Nowego Zielonego Ładu” od pola do stołu, Wspólnej Polityki Rolnej, ochrony środowiska, przeciwdziałania zmianom klimatycznym, a także dobrostanu ludzi, zwierząt i roślin.

Konferencja skierowana jest do producentów rolnych, przetwórców żywności oraz przedstawicieli urzędowej kontroli żywności.

Tadeusz Wojciechowski
Prezes Zarządu

Program:

9.00 – 10.00   Rejestracja

10.00 – 10.15   Powitanie Gości, Tadeusz Wojciechowski, Prezes Zarządu Polskie Forum Bezpieczeństwa Żywności.

10.15 – 10.35   Prof. Wydziału Prawa UW Paweł Wojciechowski: „Nowe uwarunkowania prawne funkcjonowania organów urzędowej kontroli żywności”.

10.35 – 10.55   Lek. wet. Paweł Niemczuk, Główny Lekarz Weterynarii (2016-2019): „Świadectwa zdrowia, kontrola weterynaryjna w handlu”.

10.55 – 11.15   Dr n. wet. Katarzyna Lasiecka, mec. Joanna Lazer: „Akty wykonawcze, akty delegowane rozporządzenia 2017/625 – ogród w jeszcze stylu angielskim, czy już w stylu francuskim.

11.15 – 11.35   wet. Jacek Kucharski, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii (2016-2019): „Poubojowe badanie mięsa”.

11.35 – 12.00   Lek. wet. Jacek Ostapczuk, Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2009 – 2020), dr n. prawa Agnieszka Serlikowska, Najwyższa Izba Kontroli: „Nowe regulacje systemu opłat za urzędowe kontrole żywności w rozporządzeniu 2017/625”.

12.00 – 12.30   Przerwa kawowa

12.30 – 13.15   Debata – Przyszłość urzędowego nadzoru nad żywnością w UE.
Andrzej Romaniuk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Agnieszka Sahajdak,Dyrektor Biura Nadzoru Fitosanitarnego i  Współpracy Międzynarodowej Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Dr n. wet. Katarzyna Lasiecka, Lek. wet. Paweł Niemczuk.

13.15 – 14.00   Debata – „Nowy Zielony Ład”, od pola do stołu, Wspólna Polityka Rolna – Perspektywy dla rolnictwa.
Krzysztof Jurgiel, poseł do Parlamentu Europejskiego, prof. dr hab. Marian Podstawka, Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, prof. dr hab. Mirosław Słowiński, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywności SGGW, prof. dr hab. Marek Mrówczyński, Dyrektor Instytutu Ochrony Roślin, prof. dr hab. Artur H. Świergiel, Dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.

14.00 – 15.00   Debata –  Nowe rozwiązania technologiczne w zakresie identyfikowalności żywności.
Dr  hab. Dariusz Lisiak, profesor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Wojciech Kędzia, Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (pozostali uczestnicy w trakcie potwierdzania).

Lunch 15:00 – 16:00

 

UWAGA! Udział w Konferencji jest bezpłatny, jednak warunkiem uczestnictwa w wydarzeniu jest wcześniejsza rejestracja. Decyzję o akceptacji udziału podejmuje organizator.

Z jednego adresu mailowego można dokonać zgłoszenia tylko jednego uczestnika.